Anpassad sökning

måndag 28 december 2009

Slump en icke kausal händelse

Efter två hektiska arbetardagar sitter jag på en restaurang i Eslöv, om en timme går tåget hem mot Halmstad. Har precis avnjutit en god lasagne och har åter satt mig ner efter att hämtat en varm kopp kaffe, med en skvätt kall mjölk. Samtidigt en bit bort i lokalen är en barnfamilj på väg mot salladsbuffen efter att ha placerat sin dryck på ett av de dukade borden. Plötsligt skriker ena barnet i familjen till ”mamma jag spillde dricka”, ingen av föräldrarna reagerade så barnet skrek en gång till, denna gång högre ”mamma jag spillde din dricka”. Pappan vänder sig då om för att se att barnet inte vänts upp flaskan och likt en fördämning som brustit fyller vätskan bordet och strilar som ett vattenfall ner på det soldammiga golvet, allt medans barnet glatt tittar på.

Pappan rusar mot bordet, vänder upp flaskan och personalen springer efter något att torka golvet med. Allt detta sker medans mamman skäller på barnet för att han spillde ut hennes dricka och att hon nu inte får något i glaset, dessutom hinner hon med att hota avboka helgens aktivitet för att barnet är alldeles stojigt. Mitt i detta spektakel tänker jag ”varför är det ingen som tänker på att golvet nu blir rent och varför ska barnet straffas för det?”

Istället för att se problemen som uppkom i situationen, som denna gång var en ren olyckshändelse, så var det ingen som såg möjligheterna i tillfället som uppstod. Förvånansvärt många upptäckter i vårt samhälle görs tack vare just tillfälligheter och slumpen. Några av dessa upptäckter är röntgenstrålen, penicillinet, post-it lappar och telefonen. Hur hade vår värld sätt ut utan dessa upptäckter som ibland uppstått genom en ren olyckshändelse?!

Idag lever vi i en värld där alla ska helst passa in inom de ställda normerna och fastställda reglerna. Om inte, kan man uppfattas som egensinnig, motsträvig, problematisk och riskerar straff. Men utan dessa människor som vågar gå sin egen väg med ett leende på läpparna, hade världen varit många livsnödvändiga ”tillfälligheter” fattigare.

Värt att tänka på nästa gång en olyckshändelse sker av en ren slump.




Stolt röntgensjuksköterska


Månadens bild:
Bilden är tagen i Hallsberg, Närke

Inga kommentarer: